"واشنگتن ايروينگ"، فرزند یک بازرگان اسکاتلندیتبار در سوم آوریل ۱۷۸۳ میلادی در "نیویورک" دیده به جهان گشود. نامش را از "جرج واشنگتن" برگرفتند و او را "واشنگتن" نام نهادند.
وي پس از دریافت دانشنامه در رشتهي حقوق، تلاشهاي ادبي خود را از سال 1806.م با انتشار مجموعه نوشتارهايي به نام "سلمگاندي" آغاز نمود. ايروينگ در فاصله سالهاي 1813.م تا 1814.م به انتشار يك گاهنامهي ادبي پرداخت و چندسالي در سِمَت دبير سفارت امريكا در اسپانيا و انگلستان سرگرم خدمت بود.
وي در سالهای (1804- 1806) به اروپا سفر کرد و در سال ۱۸۰۹ نامزدش، "ماتیلدا هوفمان"، را در سانحهای از دست داد و مدتها در اندوه از دست دادن وي، دچار آشفتگی روحی و ناآرامی بود. در سال ۱۸۰۹ کتاب "تاریخ نیویورک" را با نام ساختگي "دیدریش نیکربوکر" منتشر ساخت و با همین نام، به عنوان نویسندهای بذلهگو و طنزنویس، نامآور شد. در سال ۱۸۱۵ دوباره به اروپا رفت و پس از مسكن گزيدن در "لیورپول" و سرپرستی تجارتخانه پدرش که پس از چندی ورشکسته شد، تا سال ۱۸۳۲ در آنجا ماند و در شهرهای "درسدن"، "لندن" و "پاریس" بسر برد و سرانجام، پس از آشنایی با خانم "مری شلی" در سال ۱۸۲۶، رهسپار اسپانیا شد.
در سال ۱۸۱۹ مجموعهاي داستانی به نام "کتاب پیشنگار جفری کریون" که دربرگيرندهي واژهها و داستانهای کوتاه بود، منتشر ساخت. در این هنگام به عنوان نخستين نویسندهي آمریکایی که در بيرون از ایالات متحده به نامآوري رسیده بود، آوازه يافت. وی در آينده، به عنوان پديد آورندهي داستانهای کوتاه آمریکایی شناخته ميشد. "ریپ فان وینکل"، داستان مردی است که از دست همسر خود سر به کوه و بیابان میگذارد و با نوشیدن معجون جادویی به خوابی بیستساله فرو میرود. اين داستان كه در سال ۱۸۰۹ به پایان رسيد، برداشتی از یک افسانهي آلمانی به نام "راهب هایسترباخ" است.
کتاب "حماسه اسلیپی هولو" نیز برگردانی از آثار "گوتفرید آگوست بورگر" سراينده و نویسندهي آلمانی (۱۷۴۷-۱۷۹۴) و "یوهان کارل آگوست موز ِاِوس" نویسنده، خردهگير ادبی و زبانشناس آلمانی است. در سال ۱۸۴۲ میلادی، واشنگتن ایروینگ کتاب "Bracebridge Hall" را که گنجينهاي از داستانهای کوتاه و ادامهي کتاب "پیشنگار جفری کرایون" بود، منتشر کرد.
مجموعه داستانی به نام "داستانهايي از الحمرا" و "تاریخچهي پيروزي بر گرانادا" نیز از كارهاي واشنگتن ایروینگ است که در آنها مسیحیان را به وحشیگری بر ضد فرهنگ برتر "موریتانی" متهم میسازد.
ایروینگ از سال (۱۸۳۲-۱۷۴۲) در آمریکا سکونت گزید و در داستانهایش به موضوعهای [ =جستارهاي ] آمریکایی پرداخت.
وي در سال ۱۸۴۲ به عنوان سفیر آمریکا رهسپار اسپانیا شد و چهار سال پس از آن به آمریکا بازگشت و در تاریخ ۲۸ نوامبر ۱۸۵۹ میلادی در زادگاه خود درگذشت.
واشنگتن ايروينگ، واپسين و شايد برجستهترين چهرهي ادبي دورهي نخست تاريخ ادبيات داستاني امريكاست. او را "پدر ادبيات داستاني امريكا" ناميدهاند. ايروينگ را بنيادگزار انجمن ادبي "نيكر بوكر" نيز دانستهاند. نيكر بوكر، نامي ساختگي است كه ايروينگ برخي آثار خود همچون كتاب طنز "تاريخ نيويورك" را به اين نام نوشته است.
اهميت بنيادي ايروينگ به سبب آفرينش گونهاي زبان و سبك ويژه در نگارش داستان است. او نويسندهاي پركار بود و آثار زيادي بويژه در زمينهي رمانهاي تاريخي، مانند "زندگي و سفرهاي كريستف كلمب" (1828)، "رويدادهاي پيروزي غرناطه" (1829) و "زندگي جرج واشنگتن" در پنج جلد (سالهاي 1850 تا 1859.م) منتشر كرد. مجموعه داستانهاي "ديپ وان وينكل" از كارهاي پرآوازهي اوست كه طرح آن از يك افسانهي عاميانهي [ =تودهگانه ] آلماني گرفته شده است. از ديگر آثار ايروينگ، يك مجموعه داستان تخيلي بهنام "داستانهاي يك مسافر" را ميتوان نام برد كه از جهاتي، پيشاهنگ سبك آثار سوررئاليستي و نيز برخي داستانهاي ارواحِ آلنپو به شمار ميرود.
در داستانهاي ايروينگ، فضاها و كاراكترها تا اندازهاي رنگ و بوي آمريكايي پيدا ميكنند و از اين نظر، ايروينگ را ميتوان از پيشينيان "مارك تواين" و نويسندگان دورهي دوم دانست. ايروينگ به تمدن امريكايي نگاه خوشبينانهاي دارد و با نگاهي جانبدارانه از آن سخن ميگويد. افزون بر اين، وي در شكلگيري ساختار ادبي داستانهاي كوتاه امريكايي و بر جاي داشتن جايگاه آن نقش مهمي داشته است. آثار ايروينگ برآمده از جوهر سطحي فرهنگ امريكايي و بدون ژرفاي جدي فلسفي هستند. دليل بنيادي اهميت ايروينگ در ادبيات امريكايي، تلاش او جهت ايجاد يك سبك زباني و ادبي ويژه بوده است كه افزون بر كارآمدي آن، امكانهاي نويني را به لحاظ زباني، فراروي داستاننويسان گذاشته است.
:: موضوعات مرتبط:
زندگی نامه واشنگتن ايروينگ ,
,